Specijalistička dermatovenerološka ordinacija Dr. Dujmović
Dr. Katarina Dujmović spec. dermatovenerolog

Streptokok i stafilokok-kakve promjene izazivaju na koži

PIODERMIJE


Kakve sve promjene na koži mogu izazvati streptokoki i stafilokoki.

Piodermije su bakterijske gnojne infekcije kože koje su uzrokovane piogenim bakterijama streptokokom i stafilokokom. Od streptokoka najčešći uzročnik piodermija je beta hemolitički streptokok grupe A, a od stafilokoka Staphylococcus aureus. Rezervoar ovih bakterija uglavnom je sluznica nosa, usne šupljine i analne regije.

Oštećena i vlažna koža, dugotrajna upotreba kortikosteroida ili citistatika, imunodeficijencija ili nizak higijenskih standard dovode do poremećaja fiziološke flore kože što omogućava nastanak bakterijskih oboljenja kože.

Piodermije u dječijoj dobi

Oboljenja kože uzrokovana stafilokokima i streptokokima veoma su česta u dječijoj dobi.

Impetigo contagiosa je jedno od tih oboljenja koje se manifestira pojavom gnojnih mjehura koji pucaju, nakon čega nastaje erozija, nakon toga krasta, a onda nastupa cijeljenje. Promjene su najčešće lokalizirane na licu, i bolest se vrlo brzo širi. Izvor infekcije vrlo često je egzogen (vanjski) tj. ukoliko je uzročnik prisutan kod nekog od članova obitelji ili drugih osoba koje se brinu o djetetu. Međutim izvor infekcije može bit i endogen (nosna sluznica djeteta)

Staphylococcus aureus može izazvati vrlo ozbiljna oboljenja u novorođenčadi i dojenčadi.
Jedno od tih je Morbus Ritter izuzetno teško oboljenje novorođenčadi koje se manifestira ljuštenjem velikih površina kože i poremećajem općeg stanja oganizma (visoka temperatura, dehidracija, cirkulacijski šok) kada je djete neophodno hospitalizirati i što prije započeti sa terapijom.

Pemphigus neonatorum je također oboljenje kože izazvano stafilokokom, a karakteriziran je naglim izbijanjem mjehurova koji brzo pucaju, a javljaju se svuda po tijelu osim na dlanovima i na tabanima.

Piodermije kod odraslih

Kod odraslih osoba Staphylococcus aureus često izaziva infekcije folikula dlake. Tako nastaju folikulitisi, a ako se upala širi i u okolno tkivo nastaje furunkul ili karbunkul.

Kod muškaraca u području brade može nastati folikulitis kada se vide mali gnojni mjehurići u čijem se središtu nalazi dlaka. Osim brade česte lokalizacije folikulitisa su i glutealna regija, donji ekstremiteti i vlasište. U početku liječenja zabranjuje se brijanje, a uz lokalnu terapiju često se moraju uzimati i antibiotici na usta i to prema antibiogramu.

Širenjem infekcije iz folikulitisa može nastati furunkul kada nastaje crvenilo i otok kože a promjene su često i jako bolne. Promjene cijele ožiljkom. Ukoliko je furunkul smješten na gornjoj usni, nosu i licu, gnojna se upala može proširiti te dovesti do meningitisa ili encefalitisa, zato je veoma važno da se liječenje furunkula započne na vrijeme.

Stafilokoki i streptokoki izazivaju i hronično oboljenje žlijezda znojnica , koje se manifestira pojavom bolnih, furunkuloidnih infiltrata koji s vremenom omekšaju i nekrotiziraju, te se prazne fistulama koje cijele ožiljkom.

Kod svih piodermija veoma je važno da se uzročnik bakteriološki verificira u brisu pustule, bule ili gnojnog sadržaja iz kožne lezije na temelju rasta u kulturi. Potom se na osnovu antibiograma ciljano ordinira antibiotska terapija.
Kod streptokoknog impetiga potrebno je odrediti ASTO i pregled urina.Dr Katarina Dujmović