Specijalistička dermatovenerološka ordinacija Dr. Dujmović
Dr. Katarina Dujmović spec. dermatovenerolog

Eritematodes

Autoimune bolesti vezivnog tkiva- diskoidni i sistemski eritematodes

Eritematodes (lupus erythematosus) se ubraja u autoimune bolesti vezivnog tkiva.

Razlikujemo dva osnovna oblika ovog oboljenja, na osnovu simptoma i samog toka bolesti.
Diskoidni eritematodes (lupus erythematosus discoides) zahvaća samo kožu, dok sistemski eritematodes (lupus erythematosus systemicus) osim kože zahvaća i unutrašnje organe.

Granica između ova dva oblika ipak nije tako oštra, jer je kod jednog broja pacijenata moguć prijelaz diskoidnog u sistemski oblik eritematodesa.

Diskoidni eritematodes je oboljenje koje se javlja uglavnom do četrdesete godine života i to nešto češće kod žena. Na koži koja je izlođena suncu (fotoeksponirana područja), stvaraju se crvenkasti infiltrati, jasno ograničeni, veličine kovanice i veći, prekriveni rožnatim naslagama. Često se na licu vidi crvenilo u obliku leptira čiji je trup na nosu , a krila na obrazima. . Nakon nekog vremena na mjestu infiltrata nastaju atrofični ožiljci, koji stvaraju velike kozmetološke probleme kod pacijenata. Dolazi i do deformacija uški, nosa i obraza. Promjene kod eritematodesa mogu biti smještene i na vlasištu, nakon čega ta mjesta ostaju trajno bez dlaka.

Životna prognoza kod ovih pacijenata je dobra, ukoliko se kod tih pacijenata ne razvije sistemski eritematodes.

Sistemski eritematodes je upalna bolest vezivnog tkiva, vrlo ozbiljne životne prognoze. Osim kože kod ovih pacijenata dolazi do oštećenja gotovo svih unutrašnjih organa. Na koži lica se pojavljuje crvenilo i to najčešće u obliku leptira. Crvenilo kože se javlja i na području dekoltea, leđa, gornjih strana šaka. Na takvoj koži se pojavljuju i ljuspice, te različiti oblici osipa. Purpuričke promjene se vide na jagodicama prstiju. Dolazi do opadanja kose u krugovima (alopecija)

Kod oko polovine oboljelih od sistemskog eritematodesa dolazi do oštećenja bubrega, a kao posljedica toga dolazi do povišenja krvnog tlaka. I srce ovih pacijenata često je zahvaćeno pa se može razviti poseban oblik endokarditisa, miokarditis i perikarditis.
Može doći do pojave oštećenja pleure i peritoneuma.
90% bolenika ima oštećenje zglobova.
Javljaju se neurološki poremećaji, psihičke promjene, promjene na očima, te povećanje limfnih čvorova

Kod sumnje na ovo oboljenje potrebno je odmah uraditi određene laboratorijeke pretrage, među kojima su najvažnije imunološke pretrage.
Kod ovih pacijenata dolazi do poremećaja u krvnoj slici i do povećanja sedimentacije. Dolazi i do promjena u proteinogramu. Povišene su vrijednosti cirkulirajućih imunih kompleksa. Pozitivna su antinuklearna antitijela, a najvažniji je test određivanja antitijela prema DNA.
Svakako je važno uraditi i biopsiju i patohistološku analizu promijenjene kože.

Kada se radi o oboljelim od sistemskog eritematodesa liječenje mora biti pod kontrolom interniste, reumatologa i dermatologa.

Dr Katarina Dujmović